+381 (0)21 300 24 35 [email protected]

LED INFO

Naziv LED potiče

od engleskog naziva Light-emitting diode (dioda koja emituje svetlost).

LED je poluprovodnički izvor svetlosti, i do sada se uglavnom koristio kao indikaciono svetlo na raznim tehničkim uređajima. Danas je slika o LED svetlu nešto drugačija i primena ove tehnologije je u znatnoj meri proširena kada je rasveta u pitanju.

Glavne prednosti led rasvete u odnosu na druge izvore svetlosti su : LED rasveta je ekonomična – odlikuje je niska potrošnja energije i dug vek trajanja. LED je bezbedniji oblik rasvete – zbog činjenice da LED tehnologija koristi niski napon, potpuno je bezbedna za upotrebu.

Sirok spektar oblika, boja i kapaciteta, omogućava da odaberete najprikladnije za sebe. LED rasveta je ekoloska. Omogucava nam da doprinesemo zastiti zivotne sredine. LED se sve vise primenjuje u direktnom i indirektnom osvetljenju enterijera i eksterijera.

Kako tehnologija izrade poluprovodnika napreduje, tako se sve karakteristike LED poboljsavaju, zbog cega primena ovog tipa osvetljavanja ubrzano osvaja sve oblasti tog aspekta: semaforsko i ulicno osvetljenje, svetlece reklame, direktno i indirektno osvetljenje, dekorativno osvetljenje… Primenjuje se u ugostiteljskim objektima, poslovnim i stambenim prostorima, na ulici, u galerijama.

Omogucava znatnu ustedu u potrosnji elektricne energije, pa samim tim utice i na manje zagadjenje okoline. Proizvode se u raznim oblicima, od klasicnih sijalicnih grla, preko vodootpornih SMD LED traka, i drugih u zavisnosti od potreba.

Pored LED rasvete u ponudi imamo i veliki izbor ispravljaca koji su neophodni za ugradnju ovog tipa rasvete. Ukoliko imate bilo kakva pitanja ili postoje neke nejasnoce vezano za sve ove proizvode, tu smo da vam rado pomognemo u odlukama.

LED rasveta uključuje sirok opseg proizvoda. Jedan od proizvoda koji postaje sve popularniji na nasem trzistu su LED flex trake. Zbog jednostavne montaže i siroke primene, svoje mesto nalaze kako u profesionalnim tako i u amaterskim krugovima.

LED flex trake spadaju u vrstu dekorativnog svetla i omiljeni su detalj kod arhitektonskih resenja kucne rasvete. Vrlo brzo će zameniti dekoratnu rasvetu sa užarenim vlaknima, poput halogenih sijalica, a svoju ulogu mogu pronaci u raznim delatnostima. Pored kucne rasvete mogu se koristiti na spoljsnjim zidovima zgrade, hodnicima, bastama, pozoristima, automobilima i mnogim drugim mestima.

Dostupna su u zutoj, plavoj, crvenoj, zelenoj i najzastupljenijoj beloj boji, koja se nudi u varijanti toplo bela 2700-3500K ili hladno bela 5500-6000K sa razlicitim intenzitetom svetla. Pored jednobojnih u ponudi se nalaze RGB (Crvena-Zelena-Plava) trake i kontroleri sa daljinskom kontrolom sa mogucnoscu promene boja, osvetljenosti i brzine promene. Sve varijante LED flex traka se mogu nabaviti i u vodootpornoj varijanti pogodnoj za spoljnu upotrebu, gde princip montiranja ostaje isti.

Na poledjini trake se nalazi lepljiva traka sa jakim lepljivim svojstvom i upotrebljava se iskljucivo na ravnim povrsinama, koja pre nanosenja mora dobro da se ocisti od masnoce i prljavstine. Sve LED trake se napajaju sa 12VDC i nalaze se na koturu od vise metara. Potrosnja po metru kod jednobojnih traka je 440mA ili 600mA kod RGB traka.

Sa LED kontrolerima imate mogucnost izrade jedinstvene dekorativne rasvete uz mnostvo ponudjenih programa i rezima rada (brzine promena, pretapanje iz jedne boje u drugu, i druge opcije).